Hovedpine og træthed hos børn

Symptomer:

Barnet klager over ondt i hovedet. Enten ofte eller bare en gang imellem. Oveni kan det være uoplagt og uden energi.

Årsager:

Der kan være næsten uendelige årsager til hovedpine og træthed. Og I skal forbi lægen for at få udelukket sygdomme.
Du skal være sikker på at dit barn får væske nok og en varieret kost. Dit barn kan være meget sensetivt overfor sukker, så derfor skal det ikke have for meget, da et ustabilt blodsukker også kan give hovedpine og træthed.
Jeg udelukker kunstige sødemidler fra familiens kost, da mange af sødemidlerne f.eks. Aspartam, ved nogle undersøgelser viser sig at have uheldige bivirkninger ved overforbrug. Der er dog mange meninger om dette indenfor forskningen og andre undersøgelser viser, at de er ufarlige. Det op til dig at tage en bevidst beslutning om, om der skal være kunstige sødemidler i din families kost – læs mere om for og imod kunstige sødemidler her.
Dit barn skal desuden have søvn nok mellem, 9-12 timer i døgnet alt efter alder.

Når du har styr på alle de faktorer og lægen har udelukket andre sygdomme og dit barn stadig har ondt i hovedet, må du søge svar andet sted.

Stress og spændinger kan fremkalde hovedpine og træthed.
Er dit barn stresset kan dets nervesystem blive så presset at kroppens muskulatur og bindevæv spænder op. Det kan fremkalde hovedpine, især hvis spændingerne sidder i skuldre, nakke og kæber.
Stress hos børn er stigende pga. af lange skoledage og mange fritidsaktiviteter. Eller pga. lange institutionsdage som nogle gange er længere end forældrenes arbejdsdage. (Kilde: Sundhedsguiden).
Hvis barnet er særligt sensetivt vil det især være påvirket af de lange dage med mange input. (Læs mere om stress hos børn.)

Forkert siddestilling i skolen, langvarigt brug af tablet, telefon og computer kan give spændinger i nakke og skuldre og fremkalde hovedpine.

Fald og ulykker kan være en årsag, da der pga slaget og chokket i kroppen kan opstå spændinger i muskler omkring nakke og skuldre som igen kan give hovedpine.

Sammenbid og skæren tænder kan give hovedpine. Tyggemusklen bliver spændt ved sammenbid og det skaber kædereaktioner til andre muskler på kraniet, som også bliver spændte, hvorefter det kan give hovedpine.

Årsagen kan desuden være en følgeskade fra fødslen, hvor en skævhed i nakken barnet kan have fået under fødslen, kan give en skæv krop, spændte muskler med træthed og hovedpine som følge. Læs mere om det under Kidd Syndrom.

Konsekvenser

Jeg tror ikke der er mange forældre, der kan lade sit barn være ubehandlet når det drejer sig om hovedpine. Og man kan gribe det an på forskellige måder.
Ved meget stærk hovedpine eller migræne hos børn, skal man selvfølgelig smertestille med piller. Men det vil være optimalt at finde årsagen, så pilleforbruget kan begrænses.
Ved langvarigt brug af smertestillende piller vil barnets krop nemlig blive belastet af de stoffer der er i pillerne. Både nyrer og lever kommer på overarbejde med at udskille medicinen, hvis der bruges smertestillende piller for ofte.
Et barn der har ofte hovedpine trives ikke og bliver træt. Derfor vil barnets udvikling være i fare. Det kan være svært at følge med i skolen og det kan være svært at holde den sociale kontakt til kammerater og deltage i fritidsaktiviteter.

Behandling

Jeg gør rigtigt meget ud af at samarbejde med forældrene om at finde årsagen til hovedpine og træthed. På den måde kan de vaner eller mønstre der ligger bag smerterne ændres.
Uanset hvad spændinger og skævheder i kroppen er opstået af, løsnes og rettes de med blide “Ret Ryg og Nakke teknikker”.
Når jeg får løsnet op for kroppen kan spændingerne slippe og hovedpinen kan mindskes eller forsvinde helt.
Jeg har specielle teknikker til at løsne kæbemusklen, hvis sammenbid er en årsag, og kan vise forældrene hvordan de kan gøre det selv på barnet. Jeg løsner desuden bindevæv og muskler på kraniet, så de ikke er en årsag til hovedpinen.
Ved behandlingen kan nervesystemet begynde at slappe af, så hvis barnet er stresset vil det kunne opleve, at det kan komme gennem dagligdagen med mere overskud.

Andre udfordringer:

Fordøjelsesproblemer
Hovedpine, træthed
Spændinger, skævheder
Stress og angst
Søvnproblemer
Kognitive vanskeligheder f.eks indlæringsproblemer